بسکتبال بازی تیمی همراه با توپ است که یکی از پر طرفدار ترین ورزش های دنیا به حساب می آید. بسکتبال ورزش بلند قامتان عنوان میشود. با خواندن این مقاله اطلاعات جامعی از این ورزش پرطرفدار میتوانید کسب کنید.
سرپوش ورزشی - بسکتبال (Basketball) یک بازی تیمی از نوع ورزش های همراه با توپ است که در آن دو تیم در دو گروه ۵ نفره در ۴ زمان ۱۰ دقیقه ای سعی دارند تا بر اساس قوانین بازی توپ را درون سبد تیم مقابل قرار دهند. این ورزش یکی از پر طرفدار ترین ورزش های دنیا به حساب می آید. مهمترین لیگ این ورزش لیگ NBA است که در ایالت متحده آمریکا برگزار می شود و همه ساله از تماشاگران زیادی برخوردار است.
تاریخچه ورزش بسکتبال
ورزش بسکتبال در سال ۱۹۸۱ میلادی توسط آموزگاری به نام دکتر جمیسمیت ابداع و در استادیوم اسپرینگ فیلد ماساچوست به نمایش در آمد. در آن زمان به جای حلقه های گل از سبدهای مخصوص که به شکل زنبیل بودند استفاده می شد که توپ پس از گل شدن در درون آنها قرار می گرفت که پس از هر بار گل شدن توپ را به وسیله نردبان از درون سبد بیرون می آوردند و به وسیله بین طرفین در جریان بازی قرار می دادند.
هدف اصلی از ابداع چنین ورزشی ایجاد فعالیت در محیط سر بسته ای در فصل زمستان بود تا ورزشکاران بتوانند در این فصل نیز فعالیت داشته و با ورزش فرم بدنی و وضعیت جسمانی خود را در حد مطلوب حفظ نمایند.
فواید ورزش بسکتبال
- کسب تعادل روانی و فراهم بودن زمینه های لازم برای رشد روانی
- ایجاد انگیزش مطلوب در افراد برای شرکت در فعالیتهای ورزشی
- ایجاد شخصیت متعادل و روحیه تعاون و همکاری
- تقویت عوامل روانی مانند : اعتماد به نفس ، تمرکز و توجه و خود شکوفایی
- کسب نشاط و شادابی
- پرورش و تقویت توان رهبری افراد
- افزایش قدرت تصمیم گیری افراد به صورت صحیح و قضاوت منطقی
- پرورش فرد از نظر هوشی و افزایش ظرفیت های ذهنی
زمین بسکتبال
- اندازه زمین بسکتبال باید (۲۸*۱۵) یا (۲۶*۱۴) یا (۲۴*۱۲) باشد و ارتفاع زمین بازی تا سقف سالن باید هفت متر باشد.
- تمامی خطوط زمین باید ۵ سانتیمتر عرض داشته باشد:
- شعاع دایره های زمین بازی بسکتبال باید ۱.۸ متر باشد.
- اندازه تخته بسکتبال باید ۱۸۰ * ۱۵۰ سانتی متر باشد که با فاصله ۲.۹ متر از سطح زمین نصب می گردد.
تخلف های تیمی در بسکتبال
- رانینگ: زمانی که بازیکن توپ را در دست گرفته و یک یا دو گام به اطراف برود، رانینگ نام دارد.
- پای پیوت: اگر بازیکنی توپ را در دست داشته و یک پا را ثابت و پای دیگر را به هر طرف که بخواهد به حرکت در آورد پای ثابت را پای پیوت می گویند. اگر بازیکنی با توپ با دو پا همزمان به زمین بیاید هر دو پای او پای پیوت می باشد. اگر یک پای خود را بلند کند پای دیگر به عنوان پای پیوت خواهد بود.
- تخلف سه ثانیه: زمانی که تیمی توپ را در اختیار دارد نباید هیچ یک از بازیکنان آن تیم بیش از سه ثانیه در منطقه ذوزنقه تیم مقابل توقف نمایند. تمامی خطوط منطقه ذوزنقه جزء منطقه محدوده محسوب می شوند .
- هشت ثانیه: زمانی که بازیکنی مالکیت توپ را در زمین دفاعی خود در اختیار می گیرد بایستی در عرض هشت ثانیه توپ را از زمین خارج کرده و به زمین حمله ببرد.
- ۲۴ ثانیه: اگر تیمی مالک توپ شده باشد. باید در عرض ۲۴ ثانیه توپ را وارد حلقه حریف بکند یا به طرف حلقه تیم مقابل شوت بزند در زدن شوت توپ باید حتماً به حلقه بخورد تا ۲۴ ثانیه صفر شود اگر توپ به تخته بخورد ۲۴ ثانیه ادامه می یابد و اگر توپ توسط تیم مقابل اوت شود باز هم ۲۴ ثانیه ادامه می یابد.
۲۴ ثانیه موقعی صفر می شود که ۱- خطا صورت بگیرد ۲- بازیکن تیم مقابل با پا توپ را به اوت بیاندازد. اگر دستگاه ۲۴ ثانیه بوق بزند و توپ از دست بازیکن رها شده و در هوا باشد، اگر گل شود گل قبول می باشد. اگر در هوا با دست بازیکنی لمس شود و گل شود گل مردود می باشد.
- بیش از ۴ خطای شخصی در تیم: در هر ده دقیقه، تیمی که خطاهای انجام شده آن بیش از ۴ خطا باشد، خطای تیمی محسوب می شود و جریمه آن دو پرتاب آزاد توسط بازیکنی که خطا روی آن اتفاق افتاده است انجام می شود.
خطاها شخصی در بسکتبال
- بلاک کردن
- شارژ کردن
- دفاع از پشت سر
- تماس با دست
- نگهداشتن
- استفاده غیرقانونی از دستها
- هل دادن
- خطای طرفین: خطایی است که دو بازیکن مخالف روی همدیگر در یک زمان انجام می دهند.
- خطای غیر ورزشی: خطای شخصی است که به طور عمد روی بازیکن با توپ و یا بدون توپ صورت می گیرد و جریمه آن دو پرتاب آزاد و مالکیت توپ از وسط زمین می باشد.
- دیسکالیفه: هرگونه خطایی خارج از روحیه ورزشکاری را با دیسکالیفه (اخراج از زمین بازی) جریمه و دو پرتاب آزاد و مالکیت توپ از وسط زمین به حریف داده می شود.
- خطای فنی: خطایی است که بدون برخورد بازیکن بوجود می آید. جریمه آن یک پرتاب آزاد با مالکیت توپ از وسط زمین می باشد. خطای فنی برای بازیکن ذخیره دو پرتاب آزاد با مالکیت توپ و خطای فنی برای مربی و همراه تیم دو پرتاب آزاد و مالکیت توپ است. شایان ذکر است که خطای فنی همان خطای Technical ( تکنیکال ) می باشد.
- دبل: این خطا در چند حالت گرفته میشود:
الف: اگر توپ را دو دست دریبل بزنیم، مرتکب خطای دبل شدیم.
ب: اگر در دریبل زدن توپ بالاتر از سینه آید، دبل محسوب می شود که جریمه ی آن تعویض مالکیت توپ است.
ج: اگر توپ را روی زمین بغلتانیم و پیش بریم.
- نیمه: در صورتی که توپ را از زمین خود به زمین حریف منتقل کنیم، دیگر حق برگشت توسط ما وجود ندارد در غیر اینصورت خطای نیمه اعلام می گردد.
- سد: اگر بازیکن مدافع در جلوی بازیکن صاحب توپ که لی آپ یا سه گام می رود ساکن نایستد و ضربه بزند، خطای سد اعلام می شود. این خطا، عکس حطای شارژ می باشد.
- رانینگ: این خطا در چند مرحله ی مختلف گرفته می شود:
الف: دویدن با توپ بدون دریبل بیش از یک گام
ب: برداشتن گام اضافه در سه گام ، لی آپ و پاور موو ( Power move )
ج: برداشتن گام ریز در سه گام بطوری که قابل تشخیص نباشد
د: کشیده شدن پا روی زمین برای فاصله ی بیش از ۵ سانتی متر در هر حرکت
ه: پرش با توپ و برگشت به زمین بدون رها کردن آن . برای مثال بازیکنی که به قصد شوت ، پرش جفت می کند اگر به زمین برسد و هنوز توپ را رها نکرده باشد ، رانینگ کرده
و: اگر بازیکن در اوت ، هنگام پرتاب اوت با توپ حرکت کند
- خطای پیک: اگر در پیک دادن به بازیکن خودی ، حریف را هل دهیم یا دستها حرکت کند.
- خطای پا: دفع و حرکت توپ به وسیله ی پا.
- خطای اوت و پرتاب آزاد: در صورتی که پا از محدوده ی مجاز خارج شود این خطا رخ می دهد.
- خطای اسلم دانک: این خطا صرفاً در ایران اجرا می شود و منوط به هنگامی است که بازیکنی اسپک یا اسلم دانک اجرا کرده و بعد از آن به حلقه آویزان شود.
بسکتبال در ایران
دائرةالمعارف بریتانیکا، سال ورود بسکتبال به کشور ایران را ۱۹۰۱ میلادی برابر با ۱۲۸۰ هجری شمسی آورده است. آنچه مسلم است، نخستین نشانههای ورود بسکتبال به ایران در سالهای ۱۳۱۰ و ۱۳۱۱ دیده شده که آن هم توسط کارکنان سفارتخانههای خارجی در ایران بودهاست.
در سال ۱۳۱۴، یک مربی ورزش به نام «فریدون شریفزاده» ورزش بسکتبال را به دانش آموزان دبیرستان البرز (کالج البرز) تهران معرفی و پایهگذاری کرد و کمکم دیگر مربیان ورزش به گسترش و آموزش این ورزش پرداختند. در سال ۱۳۲۴، فدراسیون بسکتبال ایران تشکیل شد و نخستین حضور بسکتبال ایران در میدانهای بینالمللی، در بازیهای المپیک لندن (۱۹۴۸) بود.
تیم ملی بسکتبال ایران
تیم ملی بسکتبال مردان ایران تیم بسکتبال بینالمللی است که به نمایندگی از ایران در در مسابقات جهانی و بینالمللی به میدان میرود. تیم ملی بسکتبال ایران زیر نظر فدراسیون بسکتبال جمهوری اسلامی ایران فعالیت میکند. ایران در حال حاضر بر اساس آخرین ردهبندی فیبا در سال ۲۰۱۴ در رده ۱۷ام جهان قرار دارد.
تیم ملی بسکتبال ایران در حال حاضر یکی از دو قدرت اول بسکتبال آسیا به شمار میرود و تا به حال در سالهای ۲۰۰۷، ۲۰۰۹ و ۲۰۱۳ قهرمان آسیا شد ه است و در سال ۲۰۱۴ نیز مدال نقره بازی آسیایی را به دست آورد. تیم ملی بسکتبال ایران در سال ۲۰۰۸ نیز به المپیک پکن صعود کرد.
درباره این سایت